top of page

#goshiwon

Alkotó/előadó: Bot Ádám

Alkotó munkatársa: Lakos Fanni

Mentor: Ladjánszki Márta

SÍN Kraft Program mentor: Rácz Anikó

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégium, L1 Egyesület, Ziggurat Projekt Kulturális Egyesület, Movein Stúdió, Sín Művészeti Központ, Bakelit Multi Art Center

Külön köszönet: a szomszédaimnak

Bemutató: 2022.05.23. Turbina Kulturális Központ

A goshiwon egy aprócska hálószoba, ami alapvető szükségletekkel van felszerelve, így lényegében komplett élettérként funkcionál Koreában. Többnyire egy ágyat, íróasztalt, gardróbszekrényt, hűtőt és tévét zsúfolnak be alig 4-5 négyzetméterre. A legjobb az egészben - azon túl, hogy az ágyadban fekve ajtót tudsz nyitni az ételfutárnak -, hogy a papírvékony falaknak köszönhetően nem érzed magad egyedül. És mégis.

Úgy éreztem én is egy goshiwonban élek, amikor megismerkedtem a karantén és a szociális távolságtartás gyakorlatával. Nem csak arra nyílt lehetőségem, hogy újraértelmezzem az idő kérdését, hanem a fel nem tett, de engem foglalkoztató önismereti kérdésekre még válaszok is érkeztek odaátról, vagyis a szomszédból. Feltörtek bennem a "paneldzsungel kölykében" azok a gyerekkori emlékek, amik a kis élettér okozta abszurd helyzetekből adódtak, én pedig nevetni kezdtem. És rájöttem, hogy így minden sokkal könnyebb és elviselhetőbb.

Összegyűjtöttem hát az élményszerű álmaimat és az álomszerű élményeimet a karantén-lét kisebb és még kisebb stációiról, hogy megosszam veled. Csak a hashtag le ne maradjon!

munkáim.

Meddig lehet a bolondját járatni egy közösséggel (jelen eseteben a nézőkkel) anélkül, hogy rádöbbennének: ebben az előadásban semmi sem az, aminek látszik!? Vajon hogyan viselkednek, ha az előadók bevonják őket a játékukba, és a bohóctréfákból inspirálódó, zavarba ejtő helyzetbe hozzák őket? Túl tudnak lépni a kényelmes “a néző nézi az előadót” szerepkörön, és intuitív módon részévé válni az előadás dramaturgiájának? A lehetőség adott, mivel a jelenetek struktúrája biztonságos keretet nyújt mindehhez, így nyugodtan vállalhatnak feladatot – és egyben szerepet is – mindazok, akik bátrak játszótérként tekinteni erre a miliőre, és kapcsolatba lépni a nézőtársaikkal és az előadókkal egyaránt.

Se nem performansz, se nem színház, hanem valahol a kettő között helyezkedik el ez a nonverbális (vagy épp verbalitás előtti) és fizikalitáson alapuló előadás, amelyben hétköznapjainkból ismerős figurák jelennek meg, különböző állatmaszkokat viselő karakterek alakjaiban. A történet azonban ettől még nem válik fabulává, a cél sokkal inkább az, hogy a két alkotó (Bot Ádám és Lakos Fanni) megtalálja az utat, ami lehetőséget ad ‒ többek között a színház eszközeivel, a hangok/zajok mentális állapotunkra való hatásával és a nézők közreműködésével ‒ újragondolni a jövőnket a jelenben.

Nagy az Isten...

Koncepció: Bot Ádám, Lakos Fanni
Karakterépítés, dramaturgia: Lakos Fanni
Koreográfia: Bot Ádám
Előadók: Bot Ádám, Kovács Emese, Lakos Fanni
Zene/hang: Czakó Máté
Díszlet, jelmez, maszkok: Bot Ádám, Lakos Fanni
Produkciós menedzser: Szőke Tímea

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Pro Progressione, Sín Művészeti Központ, Műhely Alapítvány, Három Holló, Movein Stúdió, Tünet Együttes

Külön köszönet illeti: Czakó István, Jókuti György, Kalmár Ákos, Kiss Mihály, Kovács Brigitta, Lukács Gergő, Rózsa Irén Éva, Sarlós Flóra Eszter, Széki Zsófia, Szöllősi Lajos, Ugrai Zsuzsanna, illetve a Club 93 Étterem és Kávézó

 

Bemutató: 2019. november 12., Három Holló

Szünet. Mint a Morze jelekben a pontok és a vonalak között. Megszakad a jel. Vagy a szünet maga lenne a jel? Itt állok az örökkévalóság küszöbén. Nem múlik az idő. Megfogtam mutatóját a percnek. Egyszer csak véget ér a végtelen, a volt-nincs állapot. Meddig tart a múlt, vagy egyáltalán hol kezdődik el?

A homályállapot a tudat erős beszűkülésével járó rendellenes lelkiállapot, melyben szélsőséges érzelmek társulhatnak érzékcsalódásokkal, majd emlékezetvesztés történik.

Homályállapot

Alkotó/előadó: Bot Ádám

Vizuál: Szabó Kristóf (KristofLab)

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégium, L1 Egyesület, Műhely Alapítvány, SÍN Művészeti Központ, Köszönjük Magyarország! Program

Külön köszönet: Szilágyi Krisztián

bottom of page